Editor de continguts

Ves a la pàgina principal
« Ves enrere

Dia Internacional de la Malaltia de Chagas, seguim treballant per detectar-la a temps

12 d'abril de 2013

Dia Internacional de la Malaltia de Chagas, seguim treballant per detectar-la a temps

La tripanosomosi americana o malaltia de Chagas és una malaltia produïda per un paràsit, el Trypanosoma cruzi àmpliament distribuïda pels països llatinoamericans. Les persones poden infectar-se a través de la femta d'insectes Triatoma infestans (vinchucas), transfusions de sang, trasplantaments d'òrgans de persones infectades i transmissió congènita, en el cas de dones infectades. S'anomena malaltia silenciosa perquè en la majoria dels casos no presenta signes ni símptomes que facin sospitar la seva presència fins que l'afectació cardíaca o digestiva es manifesta molts anys després d'estar infectat.

 

 

Conscients de la importància de detectar la malaltia a temps, la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d'Hebron-Drassanes juntament amb l'Associació d'Amics de les Persones amb Malaltia de Chagas (ASAPECHA) i la Fundació Món Sa Espanya han preparat una jornada en què totes les persones que vulguin realitzar-se les proves diagnòstiques, ho podran fer.

Actualment, tot i que moltes persones se segueixen infectant, només algunes, un 10%, es diagnostiquen abans que el dany cardíac es faci irreversible i poques de les diagnosticades reben un tractament efectiu. Al voltant d'un milió i mig de persones que viuen a l'Estat espanyol són originàries de països on la malaltia de Chagas és endèmica, i cada vegada són més els fills nascuts de dones afectades d'aquests països.

Avui, després de 104 anys que el metge i investigador brasiler Carlos Ribeiro Justiniano das Chagas identifiqués la malaltia, parlar de Chagas, segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut, és parlar de 15 milions de persones afectades, de 28 milions de persones en risc de contraure-la i de 12.500 morts cada any. Representa situar-la més enllà dels països llatinoamericans, on és considerada endèmica, i parlar de la seva distribució mundial, convertint-se en una malaltia cada vegada més present en països no endèmics, on és poc coneguda i representa un nou repte per a la salut pública.

 

Si voleu fer-vos les proves

 Dia: 14 d'abril 2013

 Hora: de 10.00 a 13.00 h

 Lloc

Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d'Hebron-Drassanes. 

Av. de les Drassanes, 17-12. 

 Transport públic

Metro: L3 Drassanes, L2 i L3 Paral·lel

Autobús: 14, 18, 20, 36, 28, 57, 59 i 64

 

Més informació a

ASAPECHA

PROSICS