Editor de continguts

Ves a la pàgina principal
« Ves enrere

Referents internacionals en càncer de pròstata abordaran els darrers avenços en aquesta malaltia

22 de maig de 2013

El càncer de pròstata és el tumor més rellevant i el que té més incidència en l'home, ja que afecta 57 de cada 100.000 homes. Això vol dir que cada any se'n diagnostiquen 25.000 casos nous a l'Estat espanyol. El tractament habitual en aquest tipus de càncer consisteix en cirurgia i radioteràpia associada o no a l'hormonoteràpia (tractament hormonal). Una jornada de treball, organitzada pel Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), amb presència dels referents internacionals en aquest àmbit, servirà per actualitzar els darrers avenços en càncer de pròstata.

 

Entre un 20 i un 30% dels pacients amb càncer de pròstata recauran i acabaran fent metàstasi. En aquesta situació, i des de fa més de 60 anys, el tractament amb hormones ha demostrat que és el més eficaç però desprès d'un període prolongat amb aquest tractament aquests malalts es fan resistents a la teràpia hormonal. Aquest grup de malalts (resistents a la castració) tenien una supervivència de 12 mesos abans del 2004, però actualment, gràcies al desenvolupament de nous fàrmacs més efectius, es troba en 3-4 anys. Al Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron cada any es registren 100 nous casos de càncer de pròstata, 70 dels quals són resistents a la castració.
 
Les principals línies de recerca que s'estan desenvolupant actualment al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i als centres de referència internacional en aquest camp, van en la línia de desenvolupar fàrmacs que aconsegueixin vèncer la resistència als tractaments desenvolupada per aquest grup de malalts i que permetin allargar la seva qualitat i esperança de vida.
 
El proper 24 de maig de 2013, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i l'Hospital Universitari Vall d´Hebron acolliran una jornada de treball que comptarà amb la participació de referents mundials en càncer de pròstata com el Dr. Charles Ryan, de la Universitat de Califòrnia (San Francisco), el Dr. Karim Fizazi, de l'Institut Gustave Roussy (França) o el Dr. David Olmos, del Centre Nacional d'Investigació en Oncologia (CNIO). L'objectiu de la reunió és proporcionar una actualització dels darrers avenços en càncer de pròstata i oferir la possibilitat de debatre i compartir opinions amb els principals referents en aquest àmbit. En
aquest sentit, el Dr. David Olmos presentarà noves eines en recerca translacional en pacients amb càncer de pròstata, el Dr. Karim Fizazi presentarà els resultats d'un estudi sobre el paper dels fàrmacs inhibidors de l'enzima CYP-17 que té un paper clau en la resistència dels tumors als tractaments hormonals, i el Dr. Charles Ryan parlarà sobre nous tractaments hormonals per a aquest tipus de càncer. D'altra banda, el Dr. Josep Tabernero, com a cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del VHIO, presentarà les principals línies d'investigació que s'estan duent a terme actualment, la filosofia de treball i els objectius de futur de la recerca del VHIO.
 
En aquesta reunió, dirigida pel Dr. Joan Carles, cap de la Unitat de Genitourinari, es preveu la participació activa d'uròlegs, radiooncòlegs i oncòlegs d'arreu de l'Estat espanyol. Entre les activitats d'aquesta jornada de treball també hi haurà la discussió de casos clínics complexos amb els ponents, que aportaran la seva experiència excepcional i que serà coordinat pels doctors Rafael Morales i Cristina Suárez. La jornada finalitzarà amb una sessió de conclusions i la clausura que anirà a càrrec del doctor Joan Carles.
 
El VHIO: en la primera línia d'investigació en càncer de pròstata
 
L'organització d'aquestes reunions d'alt nivell científic, permet al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) fomentar la col·laboració amb centres d'excel·lència en oncologia com la Universitat de Califòrnia o l'Institut Gustave Roussy en el cas del càncer de pròstata, i situar-se en la primera línia d'investigació a escala mundial. Actualment, aquests centres estan treballant conjuntament en el desenvolupament de nous fàrmacs per a pacients amb càncer de pròstata resistents a la castració (tractament hormonal).
 
El Grup de Tumors Genitourinaris, Sarcoma i Sistema Nerviós Central del VHIO ha experimentat un creixement notable en els darrers 4 anys en el nombre d'assajos clínics oberts i de pacients inclosos en estudis, amb 19 estudis iniciats el 2012 i la previsió d'iniciar-ne 23 més aquest any. També ha incrementat el nombre de publicacions del grup i l'índex d'impacte, que ha passat de 17,68 el 2009 a 130,06 el 2012.