Notícies

« Ves enrere

Vall d’Hebron mostrarà el seu potencial innovador durant la Mobile Week Barcelona

16 febrer

Vall d'Hebron mostrarà el seu potencial innovador durant la Mobile Week Barcelona

  • El Campus Vall d’Hebron aposta per les noves tecnologies aplicades a la salut, sempre centrades en el pacient.
  • Acull un diàleg, una creació artística i una de les rutes creatives que formen part del programa d’aquesta iniciativa vinculada al Mobile World Congress.
  • Els seus professionals també tindran un paper destacat a altres activitats relacionades amb el congrés mundial de la tecnologia mòbil, compartint l’experiència adquirida amb les noves tecnologies. 

El Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari, nascut ara fa un any com la suma de quatre entitats vinculades a l’àmbit de la salut per créixer apostant per la innovació centrada en els pacients, serà un dels participants destacats a la Mobile Week Barcelona. Es tracta d’un conjunt d’activitats organitzades per la Mobile World Capital Barcelona, que se celebrarà pocs dies abans de la inauguració del Mobile World Congress (MWC). El Campus acollirà tres de les accions previstes en el programa, però aquestes no seran les úniques cites a les quals participarà. Un veritable aparador del camí que Vall d’Hebron segueix per oferir la millor assistència, assolir la millor recerca i formar els millors professionals mitjançant l’ús de projectes innovadors basats en noves tecnologies.

 

Vall d’Hebron a la Mobile Week Barcelona

La Mobile Week Barcelona és una iniciativa impulsada per la Mobile World Capital Barcelona que proposa una reflexió oberta al voltant de la transformació digital i la tecnologia mòbil. Reunirà artistes, científics, pensadors, enginyers, emprenedors i professionals de la indústria cultural, combinant els últims avenços tecnològics amb visions artístiques. Tot plegat repartit en 10 diàlegs, 10 creacions i 10 rutes, tot obert a la ciutadania.

En aquest sentit, el Campus Vall d’Hebron organitzarà tres activitats:

-Diàleg Qualitat de vida i revolució digital en salut. El dimarts 21 de febrer. Debat sobre com la tecnologia pot millorar la qualitat de vida dels ciutadans, prevenir malalties, sensibilitzar respecte als bons hàbits i sobre el futur de la indústria de la salut.

-Creació artística Matriu social, de l’artista Anna Carreras. Del 15 al 26 de febrer, al vestíbul de l’Hospital General Vall d’Hebron. Mostra tres animacions generatives basades en tres models: el sociològic de Schelling, el del votant i el joc de la vida.

-Ruta creativa a Horta Guinardó. El diumenge 26 de febrer. La setena ruta prevista al programa de la Mobile Week Barcelona arrencarà al vestíbul de l’Hospital, per veure la instal·lació Matriu Social, que la mateixa artista comentarà. Després, el Dr. Marc Ribó, adjunt de la Unitat d’Ictus, exposarà als visitants les aplicacions mòbils que s’han desenvolupat per millorar la qualitat de vida dels pacients que han patit un ictus. La ruta acabarà amb una activitat artística a l’aire lliure.

 

Altres activitats al Mobile World Congress

Els professionals de Vall d’Hebron també participaran a altres activitats vinculades a la Mobile Week Barcelona i al Mobile World Congress.

Festival YoMo. Esdeveniment organitzat pel MWC en col·laboració amb Mobile World Capital Barcelona i el departament d’Ensenyament. El seu objectiu és acostar la ciència i la tecnologia als joves perquè puguin valorar-les com una opció professional. El seu públic són més de 20.000 escolars d’entre 10 i 16 anys.

En aquest marc, el cap del Servei de Psiquiatria Vall d’Hebron i investigador del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Joan Antoni Ramos-Quiroga, i el seu equip, oferiran una conferència el dia 27 de febrer centrada a la utilització de la realitat virtual i els suports mòbils per tractar el Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH).

4YFN. El subdirector assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron, el Dr. César Velasco, participarà en el congrés 4YFN, la plataforma d’empreses emergents de la Mobile World Capital Barcelona. El dia 27 de febrer.

e-Health: Visió Europea, solucions locals. Jornada de debat i intercanvi de coneixement que se celebrarà aquest divendres 17 de febrer al Mobile World Centre. L’adjunt a la gerència de l’Hospital Vall d’Hebron, Francesc Iglesias participarà en la taula de debat sobre les noves xarxes europees en malalties minoritàries (ERNs), de les quals, Vall d’Hebron és l’hospital de l’Estat que més en té. L’organitzen la Comissió Europea, la Fundació TicSalut, el departament de Salut de la Generalitat i Mobile World Capital Barcelona.

A més, durant els pròxims dos mesos, Vall d’Hebron es convertirà en un smart hospital, i se sumarà al projecte LoRaWan. Una iniciativa que utilitza la Internet de les Coses aplicada als serveis generals. En aquest sentit, durant la prova el centre disposarà de diversos sensors que permetran, per exemple controlar a distància els moviments dels vehicles que en portin, la gestió de residus o la temperatura de determinades zones de l’Hospital.

 

Aposta per les noves tecnologies

L’aposta del Campus Vall d’Hebron per les noves tecnologies aplicades a la salut s’ha concretat els últims anys en un creixent nombre de projectes que aprofiten les possibilitats que ofereixen.

Mefacylita: aplicació dissenyada pels professionals de la Unitat d’Ictus Vall d’Hebron i del VHIR en col·laboració amb la Fundació Vodafone, que permet, a través d’un dispositiu tipus tauleta tàctil, compartir vídeos i programar activitats de rehabilitació i teràpia ocupacional amb pacients que han patit un ictus.

Air4Life: la primera aplicació a l’Estat que utilitza la gamificació per estimular el seguiment del tractament a pacients amb afectació respiratòria crònica. Els hi proposa un repte diari per millorar l’estat del seu avatar i aconseguir punts amb un objectiu setmanal. Desenvolupada amb Chiesi.

ScanKids: es tracta d’una aplicació gamificada vinculada al projecte Imatgina, d’humanització en radiologia pediàtrica. Destinada a pacients d’entre 6 i 12 anys, els hi explica en què consisteixen les proves com a forma d’aconseguir que perdin la por. Desenvolupada amb la col·laboració de la Fundació Phillips i la Fundació CurArte.

Som VH: aplicació per als professionals del Campus Vall d’Hebron, que aglutina l’excel·lència assistencial de recerca i docència de les institucions que en formen part. És una eina de comunicació interna que agilitza i apropa totes les activitats, notícies i novetats.

Farmalarm: una nova aplicació dirigida a pacients que hagin patit un ictus i que hagin tornat a casa seva. Els permet rebre supervisió personalitzada i continuada en relació al compliment de la pauta mèdica i el control dels factors de risc vascular.

Estudi Floodlight: promogut pel Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) i patrocinat per Roche, vol determinar la validesa i utilitat dels dispositius electrònics, telèfons intel·ligents i rellotges intel·ligents, a l’hora de proporcionar informació sobre l’evolució de l’esclerosi múltiple en el dia a dia de la persona amb aquesta patologia. En aquest  sentit, es duen a terme diversos tests i exercicis. El projecte s'insereix a la política del Cemcat d'estudiar l'utilització de la tecnologia aplicada al seguiment individualitzat de les persones amb esclerosi múltiple.

Teleictus mòbil: permet l’avaluació prehospitalària, a l’ambulància, de tots els pacients amb sospita d’ictus per part d’un neuròleg vascular hospitalari. Es poden establir videoconferències i establir així el centre hospitalari adient per al seu estat.

Realitat virtual per tractar el TDAH: el Servei de Psiquiatria Vall d’Hebron i l’empresa catalana Psious han estat els primers a utilitzar la tecnologia de la realitat virtual per tractar el TDAH. La iniciativa ha rebut el premi Mobile World Capital Barcelona a la innovació tecnològica a les 6es Jornades R+D+I TIC Salut i Social.

Nota de premsa