Asset Publisher

Return to Full Page
« Back

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron obre les seves portes a persones que vulguin deixar de fumar

22-10-12

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron obre les seves portes a persones que vulguin deixar de fumar

El dimarts, 23 d'octubre, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron obre les seves portes a persones fumadores, amb l'objectiu de conscienciar-les dels perjudicis del tabac i assessorar-les sobre com poden abandonar l'hàbit de manera efectiva. En aquesta iniciativa, que es posa en marxa amb la col·laboració de la companyia biomèdica Pfizer, hi participen una quarantena d'hospitals, centres de salut i empreses de tot l'estat Espanyol. La Unitat de Deshabituació del Tabac del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron serà tot el matí al vestíbul de l'Àrea Maternoinfantil entre les 9 i les 14 h.

La Unitat de Deshabituació del Tabac del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron serà tot el matí al vestíbul de l'Àrea Maternoinfantil entre les 9h i les 14h. Qui vulgui es pot sotmetre gratuïtament a diverses proves entre les quals destaca un test d'addicció en què s'estableix el grau de dependència a la nicotina, una cooximetria per detectar la pèrdua en la capacitat d'oxigenació, i un examen d'edat pulmonar que identifica en quin estat es troben els pulmons.

Un cop finalitzada l'exploració i després de rebre el consell del professional sanitari que l'atendrà, el pacient obtindrà un informe on quedaran reflectides les dades de totes les proves, un document ideal per dur-lo al metge de capçalera i per avançar en el propòsit de abandonar el consum de cigarretes. "L'objectiu és que tot pacient que s'apropi a l'hospital per realitzar les proves mèdiques surti amb la idea que el tabac perjudica greument la seva salut i marxi amb unes dades essencials per poder presentar-se davant el seu metge i que, a partir d'aquí, li faci un examen més exhaustiu i pugui recomanar i assessorar el pacient sobre les millors opcions per deixar de fumar de manera efectiva", afirma el doctor Josep Maria Sánchez, de la Unitat de Deshabituació del Tabac del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron.

Aquesta Unitat específica es va crear a l'HUVH l'any 1990. La seva activitat està dirigida principalment al personal hospitalari fumador que demana ajut per deixar de fumar, però també a pacients fumadors i a personal extrahospitalari. Realitza unes 1.300 visites de seguiment i control/any, tant en pacients ingressats i ambulatoris com de personal sanitari. D'aquestes, unes 300 són nous pacients i la resta, visites de seguiment.

L'ajuda del metge, clau per deixar de fumar amb èxit. Per aconseguir deixar el tabac no sempre és suficient amb la pròpia força de voluntat, diversos estudis han demostrat que només el 3% dels que utilitzen únicament aquesta via aconsegueix deixar de fumar un cop passats els 5 anys. No obstant això, anar al metge és un dels factors fonamentals a l'hora d'allunyar-se del tabac de forma definitiva i els estudis confirmen que el consell d'un professional sanitari duplica les possibilitats d'èxit. Sens dubte, una dada a tenir molt en compte perquè encara que tradicionalment hagi existit una gran permissivitat cap al tabac i s'hagi subestimat el poder addictiu de la nicotina, a dia d'avui no hi ha cap dubte que el tabaquisme és molt més que un simple estil de vida, és una veritable malaltia.