Asset Publisher

Return to Full Page
« Back

La Fundació Isidre Esteve i l'Hospital Vall d'Hebron: innovació pionera per als usuaris de cadires de rodes

6 de juny de 2012

Innovació pionera per als usuaris de cadires de rodes

La Fundació Isidre Esteve va presentar ahir una innovació tecnològica pionera a l'àmbit mundial que ha estat possible gràcies a la col•laboració entre l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'empresa KH7 Lloreda i l'experiència i empenta del reconegut motociclista. Es tracta d'un coixí intel·ligent que ajudarà a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per una mobilitat reduïda.

El principal avantatge d'aquest nou avenç tecnològic és que permetrà duplicar la quantitat d'hores que es pot estar assegut en una cadira sense risc de patir úlceres per pressió. A la presentació, feta ahir a la sala d'actes del RACC, hi va participar el cap clínic de la Unitat de Lesionats Medul·lars de l'HUVH, el doctor Miguel Ángel González Viejo i va comptar amb el suport de diversos representants del món de l'esport, la medicina, la política i d'altres empreses i institucions col·laboradores. Durant l'acte, es va explicar la problemàtica de les úlceres per pressió i els avantatges del nou coixí per prevenir-les.
Els afectats per lesions medul•lars estan obligats a passar llargues hores asseguts en una cadira de rodes, un fet que genera l'aparició d'úlceres per pressió i, en els casos més crítics, fins i tot la necrosi del teixit. Habitualment, aquestes patologies es produeixen en els glutis i obliguen a passar pel quiròfan o, com a mal menor, a mantenir la zona afectada lliure de qualsevol contacte durant llargs períodes de temps. Aquest tractament comporta l'aïllament social de l'afectat i una disminució dràstica de la seva qualitat de vida.
El conegut pilot Isidre Esteve va patir aquesta patologia en la seva pell, durant la seva participació al Ral·li Dakar de 2009 amb un vehicle adaptat. En tornar, i com a conseqüència de les úlceres per pressió, es va haver de sotmetre a dues intervencions quirúrgiques, va haver d'estar bocaterrosa durant mesos i va trigar més d'un any a recuperar-se de les lesions.
Des de llavors el mateix pilot ha liderat el projecte que ahir va veure la llum, en col•laboració amb l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'empresa KH-7, el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR), i les empreses IM Guidosimplex i DOGA. El resultat ha estat un nou coixí intel•ligent, que s'infla i desinfla automàticament i permet variar les pressions segons la zona. D'aquesta manera, s'alterna la pressió en les diferents àrees, assegurant la correcta irrigació i el bon estat de la pell.
El principal avantatge d'aquest revolucionari sistema és que la persona pot incrementar un 100% el temps que pot estar asseguda fins a un màxim aproximat de 16 hores, sense l'obligació d'haver de descansar de boca per avall en un llit. Isidre Esteve va explicar que el coixí intel•ligent serà un bon pas per "normalitzar al màxim el nostre dia a dia, permetent estar més de 8 hores asseguts a la nostra cadira de rodes, cosa que ens donarà accés a una total normalització laboral i a la nostra vida quotidiana". El pilot català va posar especial èmfasi a contribuir a evitar l'aïllament social de l'afectat i, en especial, les seqüeles psicològiques que comporta.
El projecte ha estat supervisat per la Unitat de Lesionats Medul•lars de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. El doctor Miguel Ángel González Viejo va presentar el nou dispositiu com "un avenç molt important respecte a la tecnologia de què disposem actualment", subratllant que "la seva utilització evitarà lesions, medicació i, el més important, l'aïllament social que requereix el llarg temps de repòs".
Un altre dels principals impulsors del projecte ha estat l'empresari Josep Maria Lloreda, president de KH7 Lloreda, que va destacar "la il·lusió" com a motor principal del projecte: "Quan Isidre em va comentar fa un parell d'anys que mai més podria competir pel problema de les úlceres, em vaig negar a acceptar aquesta situació. Des de llavors, treballem desinteressadament amb un grup de persones i empreses per tal de trobar una solució que permeti a l'Isidre, i a la resta del col•lectiu afectat, millorar la seva qualitat de vida. Hem treballat amb molta il·lusió per aconseguir aquest objectiu i crec que s'ha fet una gran tasca que ara ha de tenir la seva continuïtat".