Publicador de contenidos

Volver a la página índice
« Atrás

La Seguretat del Pacient reuneix a l'Hospital 320 professionals de la Sanitat

27 de març de 2013

La Seguretat del Pacient reuneix a l'Hospital 320 professionals de la Sanitat

En una jornada celebrada a Vall d'Hebron es van compartir experiències públiques i privades, des de l'innovador Model de Seguretat del Pacient de la xarxa sanitària pública de la Generalitat de Catalunya a iniciatives de centres privats, tots prioritzant cada vegada més la seguretat clínica en l'assistència als pacients.

 

En el marc idoni de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, s'ha celebrat avui la Jornada sobre la Seguretat del Pacient en Hospitals, organitzada per Áliad i l'Associació Espanyola de Gestió de Riscos Sanitaris (AEGRIS), on s'han reunit més de 300 professionals per conèixer les innovacions i avanços en seguretat del pacient, un tema clau en l'àmbit assistencial i una prioritat dels sistemes sanitaris, a més d'un dret dels pacients reconegut per diferents Organismes Internacionals. Els danys no desitjats de tractaments sanitaris són, en alguns països, la cinquena causa de mort fins i tot de vegades per davant dels accidents de trànsit. Aquestes morts són en gran proporció evitables i els professionals demanden major consciència social i invertir en prevenció. En aquesta jornada s'han tractat els últims avanços, s'han examinat experiències modèliques i s'ha escoltat a experts l'autoritzada veu dels quals evidencia el camí que ha de seguir-se. En els últims anys, s'ha avançat molt i es preveu avançar molt més.  

La taula d'obertura va comptar amb la presidència del Dr. Josep Davins, Subdirector general de Serveis Sanitaris del Departament de Salut, que va parlar del compromís de Catalunya amb aquest tema, tant en assistència primària com a hospitalària, amb iniciatives com l'Aliança ofereix la seguretat dels pacients o les diferents iniciatives del Pla de Salut 2011-2015. La Dra. Soledad Romea, Direcció de Processos i Qualitat de l'Hospital Universitari Vall d´Hebron, va explicar breument les nombroses actuacions d'aquest centre de referència entre els hospitals espanyols. Sra. Ana Mª Rodríguez de Viguri, Presidenta de Áliad, va agrair als ponents i assistents de Catalunya i de tota Espanya la seva presència i va manifestar la voluntat de la seva empresa de treballar per recolzar i facilitar el treball d'aquests professionals, com porta fent en aquest camp de la seguretat del pacient des de 2005.

Què hi ha de nou en la Seguretat del Pacient?

Sota aquest títol es va obrir la ponència magistral del Dr. Jesús Mª Aranaz, Cap del Servei de Medicina Preventiva i Qualitat Assistencial de l'hospital Universitari Sant Joan d'Alacant i reconegut expert internacional, qui va concentrar els punts clau i va mostrar als assistents testimoniatges reals de la importància fonamental d'implantar la seguretat, tant per als pacients com els professionals, sovint "segones víctimes". Restablir la confiança és essencial per a la seguretat.  

A continuació, el Dr. Fernando Àlava, Cap del Servei de Promoció de la Seguretat dels Pacients de la  Direcció General d' Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, va explicar l'innovador projecte de les unitats funcionals de seguretat del pacient a la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública, al que s'han sumat la totalitat de les seves 69 hospitals. El projecte inclou fonamentalment un model de gestió comuna basat en EFQM i una eina informàtica molt completa de notificació d'incidents, tot això fomentant cultura de seguretat i mesurant fins a 80 indicadors que els centres poden compartir. L'èxit d'aquest projecte es basa, sobretot, en la il·lusió amb que els professionals s'han sumat a ell i permetrà avanços espectaculars en els resultats de seguretat del pacient.

 

Experiències en Seguretat del Pacient

En la taula rodona, moderada pel Dr. Aranaz en representació del President de AEGRIS, Dr. José Mª Ruiz Ortega, s'han debatut diferents experiències en seguretat del pacient: primer, el conegut Projecto Confiança de Seguretat del Pacient de Áliad, presentat per D. Julio González, Director General de Áliad, que ofereix un solució de gestió d'utilitat molt provada per implantar la seguretat del pacient; a continuació, l'experiència de Anestalia, Servei d'Anestèsia de l'Hospital Teknon, explicada pel Dr. Josep Rodiera, Soci-coordinador de Anestalia i membre de la Junta Facultativa de Teknon, basada en una innovadora aplicació informàtica per a la Història Clínica d'anestèsia, que prevé fallades i vas agafar als anestesistes en la seva crítica labor; l'experiència de la Clínica Corachan, explicada pel Dr. Jordi Garriga, i Sra. Nuria Cobalea, Sotsdirectora assistencial, que va declarar que la cultura de seguretat crea hospitals segurs; finalment, l'experiència de l'Hospital Vall d`Hebron, amfitrió dels assistents, relatada per la Dra. Roser Anglès, Referent de seguretat del pacient, la unitat del qual porta funcionant molts anys amb resultats de tendència de millora creixent.


Finalment la clausura va comptar amb el suport de dues associacions patronals: Sra. Cristina Contel, Presidenta de la Associació Catalana d'Entitats de Salut, representativa del sector privat, i el Dr. Joan Mª Ferrer, de la Va unir Catalana d'Hospitals, representativa dels centres concertats. El Dr. Ferrer va al·ludir breument a l'important paper de la seva organització per a la seguretat del pacient als seus hospitals i la Sra. Contel va ressaltar la importància internacional i, en concret a Europa, de la Seguretat del Pacient, que coneix directament per la seva participació com a representant espanyola en la Unió Europea d'Hospitals.

Com a tancament, el Dr. Aranaz va llegir el missatge del Dr. Ruiz Ortega, absent per un problema de salut, que convidava als presents a seguir esforçant-se en qualsevol circumstància per la seguretat dels pacients i Sra. Ana Mª Rodríguez de Viguri, va tornar a agrair a tots els presents la seva assistència i participació.

Esperem que jornades com aquesta es repeteixin amb tant èxit com mereix un tema amb tanta transcendència.